In maart 2011 begon de opstand tegen het regime van Assad. Op het moment dat de opstand begon leefden er ongeveer 22.4 miljoen mensen in Syrie. Nu, vier en half jaar later, is meer dan de helft van de bevolking naar het buitenland gevlucht, binnen Syrie gevlucht, of gedood.
Van de 22.4 miljoen mensen die begin 2011 in Syrië woonden zijn er:
Minimaal 4 miljoen mensen naar het buitenland gevlucht, vooral naar Libanon, Turkije en Jordanie. Minimaal 7.6 miljoen mensen zijn gevlucht binnen Syrië. Ongeveer 250 duizend mensen zijn omgekomen en ongeveer 10.6 miljoen mensen hebben in eigen huis kunnen overleven.
Terwijl Europa zich vooral druk maakt over de vluchtelingen die binnen proberen te komen vindt een veel grotere crisis plaats in het Midden Oosten. Nu het geweld het vijfde jaar is ingegaan komt ook de realisatie van de “gastlanden” en de internationale hulporganisaties dat deze vluchtelingen voorlopig niet terug kunnen. Een grote langdurige crisis presenteert zich terwijl de betrokken “gastlanden” en internationale hulporganisaties daarvoor bij lange na niet voldoende middelen hebben.
Mede daarom heeft het World Food Programme al een aantal keren zijn programma moeten pauzeren of beperken. Niet alleen het World Food Program heeft hier last van, alle internationale hulporganisaties kampen met financiële tekorten wat resulteert in (veel) minder kunnen doen dan eigenlijk zou moeten/kunnen.
Hieronder een link naar een grafiek van de United Nations High Commisioner for refugees. De grafiek laat duidelijk zien dat er veel minder geld binnenkomt dan er nodig is en dit gat wordt alleen maar groter.
Stichting Hulp Jordanie probeert in deze nood te voorzien door samenwerking met lokale en internationale hulporganisaties in Jordanie. Wij werken samen met bestaande partijen in Jordanië, die al actief waren voordat er sprake was van oorlog. Hierdoor is er een uitgebreid netwerk ontstaan, waardoor er heel effectief hulp geboden kan worden aan die mensen die dat het meest nodig hebben!
コメント