top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStichting Hulp Jordanie

Dienen uit liefde: familie Fictorie

Jordanië, het land is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de historische stad Petra. Bij de Near East Ministry staat Jordanië om iets anders bekend; het is het land waar Jeroen en Marjolein Fictorie wonen en werken met hun drie kinderen. Elke zaterdag maken ze daar het verschil voor vluchtelingenkinderen.


“We are living the dream!” Dat is hoe Jeroen het leven van hem, zijn vrouw en drie kinderen omschrijft. “Het was onze droom om in het buitenland voor God te werken, en die leven we nu!” Marjolein: “Ik was altijd overtuigd om zendeling te worden, ook voordat ik Jeroen ontmoette. Een weeshuis ergens beginnen, dat leek me helemaal geweldig. Toen ik verkering kreeg met Jeroen, begon ook hij warm te lopen voor zending.”


Via Operatie Mobilisatie oriënteerden Marjolein en Jeroen zich en zowel Israël als de Arabische wereld trok. In 2007 gingen ze op vakantie naar Jordanië, maar er wonen leek ze geen optie. In 2008 maakten ze kennis met de NEM via een Reveilweek. Als snel volgende een voorbereidende training Midden-Oosten en in 2010 werden ze uitgezonden naar Jordanië. Een jaar later brak de oorlog in Syrië uit. Het eerste jaar studeerden ze beiden full time Arabisch. Vanaf zomer 2011 ging Jeroen aan de slag bij Operation Mercy als financieel manager. Marjolein studeerde nog Arabisch door heeft tot en met november en in december 2011 werd Sophia geboren in Amman, zusje van Leon en Levi.


Pittig jaar

Marjolein: “Het jaar dat Sophia geboren was, was een pittig jaar. We woonden in een zwaar conservatieve Islamitische wijk van Amman waar we niemand kenden, we hebben echt gebeden voor vriendschappen.” En gebeden worden verhoord! “We begonnen de internationale kerk Oasis te bezoeken en ons netwerk werd langzaam vergroot en echte vriendschappen begonnen te ontstaan. Ook waren we in staat om in oktober van 2012 te verhuizen naar een wijk die centraler in Amman lag en bovendien dichterbij de school van Leon was.”


Marjolein was op zoek naar een werkplek en via Operation Mercy leerde zij een vrouw kennen met heel veel contacten in Jordanië. Via haar kon ze twee jaar bewegen op muziek geven aan verstandelijk gehandicapten. Ondertussen was er een mogelijkheid om mee te helpen met een vluchtelingenproject via de internationale kerk Oasis. Marjolein: “Dat we die persoon tegenkwamen was echt een lichtpunt in een moeilijke tijd. God liet me zien dat Hij ook voor mij een plan heeft. En Hij bevestigde ons idee om mee te gaan helpen doordat ik in de kerk de tekst kreeg dat God niet alleen een God van weduwen en wezen is, maar ook de God van de vreemdeling.”


Wonderlijke werkvergunning

Het vluchtelingenproject is in een klein kerkje in Mafraq, een grensplaats bij Syrië. In het begin ging Marjolein met een groepje elke zaterdagmiddag en nu gaan ze samen om de zaterdag naar Mafraq om een Jordaans echtpaar te helpen met het kinderprogramma. Jeroen: “We geven structurele steun door te helpen bij het programma, er komen zoveel kinderen naartoe! We helpen ook bij het werven van fondsen en vrijwilligers. Zo helpt Whitman Academy elk jaar met het verzorgen van een kerstactie voor de kinderen en werven we fondsen in Nederland.”

De Whitman Academy is een internationale christelijke school waar Jeroen en Marjolein bij betrokken zijn. Eerst parttime, Marjolein als orthopedagoog en Jeroen als financieel manager. Sinds zomer 2015 werkt Jeroen bijna full-time. Jeroen:”Wat heel bijzonder is, is dat we een verblijfsvergunning voor het hele gezin krijgen via Marjolein's werkvergunning. Zo’n vergunning krijgen is elk jaar weer een gebedszaak. Vorig jaar januari wees de geheime dienst Marjoleins werkvergunning af, maar na drie maanden wachten, bidden en heel veel bidden, kregen we de vergunning alsnog maart 2016.”


“Eten zul je!”

Hoe zit het eigenlijk met de relatie Arabier en Jood in Jordanië? Jeroen:”Ze zijn hier niet anti-Israël. Een Jordaanse collega-accountant heeft een vrouw uit Israël die Hebreeuws spreekt. En we hebben ook relaties met Arabs for the Arabs via een voorganger van Oasis. Zij hebben een positieve houding naar Israël en zijn veel bezig met verzoening tussen Jood en Arabier. En ook onze gemeente heeft een positieve houding naar Israël.”


Hoe kunnen mensen jullie helpen? Marjolein: ”Gebed is altijd nodig, maar het zou vooral fijn zijn als er mensen komen om families te bezoeken. En op Whitman hebben ze een second grade teacher nodig (groep 4, red) dus als je goed Engels spreekt, kun je daar aan de slag!” Wat maakt Jordanië bijzonder? Jeroen lacht:“Het verkeer is fantastisch, omdat het zo chaotisch is, wordt er tenminste nog naar elkaar gekeken. We houden van de cultuur en de mensen. Als je pech hebt, helpen ze meteen.” Marjolein: “Ze zijn enorm gastvrij. Ook de Syrische vluchtelingen. Als je op bezoek komt, maken de vrouwen rijst met kip, vrij luxe, terwijl ze niks hebben. Maar als je op bezoek komt, geldt: eten zul je!”

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page